loading
Производи
Производи

Глобалната трговија порасна за 10% на годишно ниво во првиот квартал, силно закрепнување.2

2

Од перспектива на трговските трендови во големите економии, нивната трговија ќе почне да закрепнува од есента 2020 година и ќе продолжи до првиот квартал на 2021 година, но главната причина за овој значителен пораст е ниската основа во 2020 година. Во моментов, трговијата во многу големи економии сè уште е под просекот од 2019 година. Моментумот на закрепнување на трговијата со стоки во големите економии е посилен од оној во трговијата со услуги, што е заедничка карактеристика на трговските трендови во сите големи економии. Трговските перформанси на Кина, Индија и Јужна Африка во првиот квартал од 2021 година беа релативно подобри од оние на другите големи економии. Конкретно, извозот на Кина не само што е повисок од просечното ниво во 2020 година, туку има и силен импулс на раст повисок од нивото пред епидемијата. Спротивно на тоа, извозот на Русија сè уште е далеку под просекот од 2019 година.

Од перспектива на регионалните трговски трендови, севкупно, во првиот квартал од 2021 година, во споредба со развиените земји, трговската размена на земјите во развој продолжи да покажува посилен момент на закрепнување. Во споредба со првиот квартал од 2020 година и првиот квартал од 2019 година, вредноста на увозот и извозот на стоки од земјите во развој нагло порасна за приближно 16%. Важноста на трговијата во источноазиските економии во промовирањето на закрепнувањето на трговијата во земјите во развој, односно трговијата Југ-Југ, е уште поочигледна. Помеѓу сите региони, само економиите на Источна Азија и Пацификот доживеаја силно закрепнување на извозот, додека економиите во транзиција, Јужна Азија и Африка сè уште беа под просекот. Извозот на Јужна Америка се зголеми во однос на првиот квартал од 2020 година, но сепак е помал од просекот во 2019 година.

Споделете го она што го сакате


Препорачан за тебе.
нема податок
Контактирај се со нас.
Постојано се стремиме само кон постигнување на вредноста на клиентите
Решенија:
Адреса
TALLSEN Innovation and Technology Industrial, Jinwan SouthRoad, ZhaoqingCity, провинцијата Гуангдонг, П. R. КинаName
нема податок
Авторски права © 2023 TALLSEN HARDWARE - lifisher.com | Тајп 
detect