loading

Txinak urrezko domina errekorra ospatu zuen NINE-n Pekingo Neguko Olinpiar gisa

beijing winter olympics

Txinak urrezko dominaren errekorra ospatu zuen Pekingo Neguko Olinpiar Jokoak igandean amaitu zirenean, eta Estatu Batuak gutxigatik gainditu zituen dominen kopuruan hirugarren postuan.

Tradizionalki askoz indartsuagoa da Udako Jokoetan, Txinak aurrekaririk gabeko bederatzi urrezko domina lortu zituen etxean antolatutako neguko edizioan, estatuak entrenamenduetan baliabideak jarri ondoren.

Igande arratsalderako, Txinako garraiatu onenari lotutako joerako lau hashtag-ek ia 200 milioi ikustaldi jaso zituzten Twitterren antzeko Weibo plataforman.

Iruzkin horren zati handi bat Estatu Batuei leku bakarrean irabazteaz oso pozik agertu zen Txinako neguko helmugarik onena izan baitzen.

"Iaz AEBek Txina urrezko domina batekin gainditu zuten Udako Olinpiar Jokoetan, aurten Txinak AEBak domina batekin gainditu zituen", irakurri zuen 2.800 aldiz baino gehiago gustatu zaion iruzkin batek.

Txinako taldeak 15 domina irabazi zituen guztira: bederatzi urre, lau zilar eta bi brontze.

olympics mascot

Han Cong eta Sui Wenjing patinaje artistiko bikoteak herrialdeko azken urre olinpikoa lortu zuen --eta aurreko munduko errekorra hautsi-- larunbat arratsaldean emozioz betetako bikoteen proba batean.

Neguko potentzia Norvegia lehen postuan zegoen urrezko 16 dominarekin eta guztira 37rekin. Alemaniako txapeldunordeak 12 urre eta 27 domina jaso zituen guztira.

"Hain harro nago Txinako taldearen lorpenez", esan zion Min Rui 32 urteko teknologiako langileak AFPri igandean bi neska-lagunekin erosketak egiten zituela Pekineko erdialdeko barruti batean atzerako kontaketa olinpiko baten ondoan.

“Neguko kirolen industria hastapenetan dago eta kirolari asko beste kirol diziplina batzuetatik aukeratu zituzten. Beraz, dominen kopuruan hirugarren sartzea, AEB eta Kanada bezalako herrialdeen aurretik, benetako lorpena da".

Pekinek neguko kirolak garatzeko egindako inbertsioak izar apurtzaileen belaunaldi berri bat elikatu du.

Horien artean, Su Yiming snowboardeko txapeldun nerabea eta Eileen Gu eskiatzaile txina-amerikarra, urrezko bi eta zilarrezko domina dituen txinatar atletarik harrigarriena da.