loading
Производи
Производи

Увезената инфлација ги мачи економиите на Латинска Америка

Од оваа година, под влијание на повеќе фактори како што се последователните агресивни зголемувања на каматните стапки од страна на Федералните резерви, украинската криза и меѓународните цени на суровините останаа високи, курсевите на локалната валута на големите латиноамерикански економии паднаа, трошоците за увоз се зголемија и увезената инфлација стана сè посериозна. За таа цел, Бразил, Аргентина, Чиле, Мексико и други земји неодамна презедоа дополнителни мерки за зголемување на каматните стапки како одговор.

Набљудувачите истакнуваат дека иницијативите за зголемување на каматните стапки на главните латиноамерикански централни банки имаа ограничен ефект врз ублажувањето на инфлацијата. Оваа година и во наредните години Латинска Америка ќе се соочи со предизвици како што се зголемени инфлациски притисоци и намалување на инвестициите или враќање на ниските нивоа на раст.

Податоците на Националниот институт за статистика и попис на Аргентина покажуваат дека стапката на инфлација во Аргентина достигна 7,4% во јули, што е највисока од април 2002 година. Од јануари оваа година, кумулативната стапка на инфлација во Аргентина достигна 46,2%.

TALLSEN TRADE NEWS

Податоците од Мексиканскиот национален институт за статистика и географија покажаа дека годишната стапка на инфлација во Мексико достигна 8,15% во јули, што е највисока од 2000 година. Неодамнешните бројки за инфлацијата објавени од латиноамериканските економии како Чиле, Колумбија, Бразил и Перу, исто така, не се оптимистички.

Економската комисија на Обединетите нации за Латинска Америка и Карибите (ECLAC) објави извештај на крајот на август во кој се наведува дека просечната стапка на инфлација во регионот LAC достигна 8,4% во јуни оваа година, што е речиси двојно повеќе од просечната стапка на инфлација во регионот од 2005 до 2019 година. Постои загриженост дека Латинска Америка можеби ја доживува најлошата инфлација од „изгубената деценија“ во 1980-тите.

Агресивните зголемувања на каматните стапки на ФЕД не се без основа за загриженост за економиите во Латинска Америка. Во текот на доцните 1970-ти и раните 1980-ти, финансиската глобализација се забрза, меѓународните пазари на капитал беа преплавени со „петродолари“, а надворешниот долг на земјите од Латинска Америка се зголеми. Како што САД започнаа циклус на зголемувања на каматните стапки за борба против инфлацијата, каматните стапки се зголемија, предизвикувајќи земјите од Латинска Америка да паднат во должничка криза што не можеа да си ја дозволат. 1980-тите станаа познати како „изгубена деценија“ на Латинска Америка.

Со цел да се справат со девалвацијата на локалната валута, да го намалат одливот на капитал и да ги намалат ризиците за долг, Бразил, Аргентина, Чиле, Мексико и други земји неодамна следеа или дури и претходеа на Федералните резерви да ги зголеми каматните стапки, од кои најголем број корекции на каматните стапки, најголем опсег е Бразил. Од март минатата година, бразилската централна банка ги зголеми каматните стапки 12 пати по ред, постепено зголемувајќи ја референтната каматна стапка на 13,75%.

TALLSEN TRADE NEWS

На 11 август, аргентинската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 9,5 процентни поени на 69,5%, што означува построг став кон инфлацијата од страна на аргентинската влада. Истиот ден, централната банка на Мексико ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени на 8,5 отсто.

Економистите посочуваат дека сегашната рунда на инфлација е главно увозна инфлација и дека со зголемувањето на каматните стапки нема да дојде до коренот на проблемот. Зголемувањето на каматните стапки, исто така, ги зголемува трошоците за инвестирање и ја спречува економската динамика.

Карлос Акино, директор на Центарот за азиски студии на Националниот универзитет во Сан Маркос во Перу, рече дека континуираните зголемувања на каматните стапки на ФЕД ја направија економската ситуација на Перу „уште полоша“. Финансиската политика на САД традиционално се заснова само на сопствените економски интереси, „пренесувајќи“ конфликти преку финансиска хегемонија и терајќи ги другите земји да платат висока цена.

TALLSEN TRADE NEWS

На крајот на август, ECLAC ја зголеми својата прогноза за регионален економски раст на 2,7%, од 2,1% и 1,8% прогнозираните во јануари и април оваа година, но многу под стапката на економски раст на регионот од 6,5% минатата година. Привремениот извршен секретар на ECLAC, Марио Симоли, рече дека регионот треба подобро да ги координира макроекономските политики за поддршка на економскиот раст, зголемување на инвестициите, намалување на сиромаштијата и нееднаквоста и контрола на инфлацијата.

Споделете го она што го сакате


Препорачан за тебе.
нема податок
Контактирај се со нас.
Постојано се стремиме само кон постигнување на вредноста на клиентите
Решенија:
Адреса
TALLSEN Innovation and Technology Industrial, Jinwan SouthRoad, ZhaoqingCity, провинцијата Гуангдонг, П. R. КинаName
нема податок
Авторски права © 2023 TALLSEN HARDWARE - lifisher.com | Тајп 
detect