loading

Inflacioni i importuar godet ekonomitë e Amerikës Latine

Që nga ky vit, nën ndikimin e faktorëve të shumtë si rritja e njëpasnjëshme agresive e normave të interesit nga Rezerva Federale, kriza në Ukrainë dhe çmimet ndërkombëtare të mallrave mbeten të larta, kurset e këmbimit të monedhës vendase të ekonomive kryesore të Amerikës Latine kanë rënë, kostot e importit janë rritur dhe inflacioni i importuar është bërë gjithnjë e më serioz. Për këtë qëllim, Brazili, Argjentina, Kili, Meksika dhe vende të tjera kohët e fundit kanë marrë masa pasuese për të rritur normat e interesit si përgjigje.

Vëzhguesit vënë në dukje se nismat e bankave qendrore të Amerikës Latine për rritjen e normave të interesit kanë pasur efekt të kufizuar në lehtësimin e inflacionit. Këtë vit dhe në vitet e ardhshme, Amerika Latine do të përballet me sfida të tilla si rritja e presioneve inflacioniste dhe rënia e investimeve, ose kthimi në nivele të ulëta rritjeje.

Të dhënat e Institutit Kombëtar të Statistikave dhe Regjistrimit të Argjentinës tregojnë se norma e inflacionit të Argjentinës arriti në 7.4% në korrik, më e larta që nga prilli 2002. Që nga janari i këtij viti, norma kumulative e inflacionit të Argjentinës ka arritur në 46.2%.

TALLSEN TRADE NEWS

Të dhënat nga Instituti Kombëtar i Statistikave dhe Gjeografisë së Meksikës treguan se norma vjetore e inflacionit të Meksikës arriti në 8.15% në korrik, më e larta që nga viti 2000. Shifrat e fundit të inflacionit të publikuara nga ekonomitë e Amerikës Latine si Kili, Kolumbia, Brazili dhe Peruja janë gjithashtu pothuajse optimiste.

Komisioni Ekonomik i Kombeve të Bashkuara për Amerikën Latine dhe Karaibe (ECLAC) publikoi një raport në fund të gushtit ku thuhej se norma mesatare e inflacionit në rajonin LAC arriti në 8.4% në qershor të këtij viti, pothuajse dyfishi i normës mesatare të inflacionit për rajonin nga 2005 deri në 2019. Ka shqetësime se Amerika Latine mund të jetë duke përjetuar inflacionin më të keq që nga "dekada e humbur" e viteve 1980.

Rritjet agresive të normave të interesit nga Fed nuk janë pa bazë shqetësimi për ekonomitë e Amerikës Latine. Gjatë fundit të viteve 1970 dhe fillimit të viteve 1980, globalizimi financiar u përshpejtua, tregjet ndërkombëtare të kapitalit u përmbytën nga "petrodollarët" dhe borxhi i jashtëm i vendeve të Amerikës Latine u rrit. Ndërsa SHBA filloi një cikël të rritjes së normave të interesit për të luftuar inflacionin, normat e interesit u rritën, duke shkaktuar që vendet e Amerikës Latine të bien në një krizë borxhi që nuk mund ta përballonin. Vitet 1980 u bënë të njohura si "dekada e humbur" e Amerikës Latine.

Për të përballuar zhvlerësimin e monedhës vendase, për të reduktuar daljet e kapitalit dhe për të zvogëluar rreziqet e borxhit, Brazili, Argjentina, Kili, Meksika dhe vende të tjera kohët e fundit kanë ndjekur apo edhe paraprirë Rezervën Federale për të rritur normat e interesit, nga të cilat numri më i madh i rregullimet e normave të interesit, diapazoni më i madh është Brazili. Që nga marsi i vitit të kaluar, banka qendrore e Brazilit ka rritur normat e interesit 12 herë radhazi, duke rritur gradualisht normën bazë të interesit në 13.75%.

TALLSEN TRADE NEWS

Më 11 gusht, banka qendrore e Argjentinës rriti normën bazë të interesit me 9.5 pikë përqindjeje në 69.5%, duke shënuar një qëndrim më të ashpër ndaj inflacionit nga qeveria argjentinase. Në të njëjtën ditë, banka qendrore e Meksikës rriti normën bazë të interesit me 0.75 pikë përqindjeje në 8.5 për qind.

Ekonomistët theksojnë se raundi aktual i inflacionit është kryesisht inflacion i importuar dhe se rritja e normave të interesit nuk do të shkojë në rrënjë të problemit. Rritja e normave të interesit gjithashtu rrit koston e investimit dhe pengon dinamizmin ekonomik.

Carlos Aquino, drejtor i Qendrës për Studime Aziatike në Universitetin Kombëtar të San Marcos në Peru, tha se rritja e vazhdueshme e normave të interesit nga Fed e ka bërë situatën ekonomike të Perusë "madje edhe më keq". Politika financiare e Shteteve të Bashkuara tradicionalisht ka qenë e bazuar vetëm në interesat e veta ekonomike, duke “transferuar” konfliktet përmes hegjemonisë financiare dhe duke i bërë vendet e tjera të paguajnë një çmim të rëndë.

TALLSEN TRADE NEWS

Në fund të gushtit, ECLAC rriti parashikimin e rritjes ekonomike rajonale në 2.7%, nga 2.1% dhe 1.8% që ishte parashikuar në janar dhe prill të këtij viti, por shumë më poshtë normës së rritjes ekonomike prej 6.5% të rajonit vitin e kaluar. Sekretari ekzekutiv i përkohshëm i ECLAC, Mario Simoli, tha se rajoni duhet të koordinojë më mirë politikat makroekonomike për të mbështetur rritjen ekonomike, rritjen e investimeve, uljen e varfërisë dhe pabarazisë dhe kontrollin e inflacionit.

Ndani atë që ju pëlqen


Rekomandohet për ju.
nuk ka të dhëna
Bëhu në kontakt me ne.
Ne po përpiqemi vazhdimisht vetëm për të arritur vlerën e klientëve
Zgjidhjen
Adresa
TALLSEN Inovacioni dhe Teknologjia Industriale, Jinwan South Road, ZhaoqingCity, Provinca Guangdong, P. R. Kinë
nuk ka të dhëna
E drejta e autorit © 2023 TALLSEN HARDWARE - lifisher.com | Harta e faqes 
detect